Sobre mí Contacto

Un blog para los apasionados de la Innovación 6.0

CURS D’EMPRENEDORIA PER A CIENTÍFICS A L’IRTA

Emprendre és una actitud vital. S’emprèn en la societat civil, en l’administració, a la universitat o al món econòmic. Emprendre requereix una combinació de creativitat, iniciativa i acció. Tot líder és emprenedor, encara que no tot emprenedor és líder. I un emprenedor no neix: es fa. Ho fa la cultura on està immers, els referents socials que ha absorbit, les experiències que ha tingut, i la metodologia que ha après. A la Universitat de Vic – Central de Catalunya estem treballant en models sistèmics d’emprenedoria: quan un conjunt de variables interrelacionades (emocions, característiques psicològiques, capacitats, incentius externs) s’activen a un nivell suficient, es desencadena el procés emprenedor. El camp de l’emprenedoria es sustenta en un cos de coneixement científic, que pertany a l’àmbit de les ciències socials i, concretament, al del management, o gestió d’organitzacions.
 
Amb la finalitat d’activar el procés emprenedor, i fomentar la creació d’empreses de base tecnològica i alt potencial de creixement, ahir la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya va començar un curs de Creació d’Empreses de Base Científica per al col·lectiu d’investigadors de l’IRTA (Institut de Recerca en Tecnologies Agroalimentàries). Un curs amb continguts específics de Competitivitat i Economia Global, Estratègia, Innovació, Màrqueting, Planificació Financera i anàlisi de capacitats de lideratge. Continguts a mesura, dissenyats pel col·lectiu científic que, contra el que diu el “conventional wisdom”, té el mateix potencial emprenedor que qualsevol altre col·lectiu. Amb la diferència que és una prioritat estratègica de qualsevol país activar el desenvolupament d’empreses de base científica, per l’impacte econòmic que pot tenir un flux continuat de noves empreses tecnològiques. El curs, en el qual van participar uns 30 investigadors, incorpora processos d’anàlisi individualitzats de les capacitats emprenedores dels mateixos, juntament amb processos d’acompanyament per millorar-les, i d’assessorament per la creació i creixement de les seves iniciatives empresarials.
La primera jornada va ser vibrant, activa i d’alta participació. Els investigadors van tenir una sacsejada vital escoltant els reptes del món global, analitzant estratègies empresarials, veient projectes innovadors i estudiant la dinàmica de la innovació disruptiva. Introduir un conjunt d’investigadors pre i post doctorals en l’apassionant món de la innovació i l’emprenedoria va ser una autèntica experiència vital. L’IRTA, un dels centres d’investigació pertanyents a la Xarxa CERCA (Xarxa de Centres de Recerca de la Generalitat) és un centre pioner, també per la seva voluntat estratègica de fomentar la formació en creació d’empreses entre el col·lectiu d’investigadors. Si tenim sort, en uns anys veurem els fruits d’aquestes experiències en forma de noves i prometedores start-up‘s d’èxit.
Penso que qualsevol centre de recerca hauria d’incorporar cursos com aquest pels seus doctors i futurs doctors. I espero que la UVic-UCC reprodueixi el model en d’altres centres de recerca de Catalunya, de tot l’Estat, i d’altres països amb elevada qualitat científica.

 

6 responses to “CURS D’EMPRENEDORIA PER A CIENTÍFICS A L’IRTA

 1. Mi amigo Joan Martí (@JMartiCluster) define el “efecto furgoneta” como la conjunción de fuerzas que emergen como consecuencia de compartir espacio dentro de un viaje transformador. En este minúsculo ecosistema se produce del afloramiento de increíbles ideas que traspasan la propiedad para ser colectivas y el proceso de la creación emerge libre y con fuerza.
  Xavier Ferràs consigue que se dé el fenómeno de la realidad virtual y una sala de actos se convierte en un simulador de esa furgoneta que nos transporta en un entorno híbrido vibrante de creatividad (lo que da de sí una vaca). Por el camino se va recogiendo pasaje, cosa que se agradece. Generalmente Sun Tzu y Michael Porter viajan juntos (digo yo que por estrategia). Es habitual encontrarse, un tanto perdido, a algún alto directivo de una gran multinacional que pivota sobre su eje se desbalancea en exceso y acaba en el mismo agujero que está la mayoría que quiere emprender. Ah, pero siempre haya algún que otro explorador de lo extremo como era el caso de Reinhold Messner que estaba descansando. Amante del riesgo como es no podía dejar de mirar arriba, muy arriba, y señalar el lugar desde donde se ve todo.
  Por cierto nos lo dijo a través de una nueva aplicación para smartphone ideada por un ex-astronauta.

 2. IRTA's Enterpreneurship Postdoctoral Programe va ser una idea creativa en si mateixa fruit d'una anàlisi simple, senzilla: cada any surten entre 20 i 30 doctors dels Programes científics de l'IRTA, i rebem anualment de 3 a 6 postdocs de durada determinada. Lògicament la institució no pot absorbir tot aquest talent, altament format, però si que pot contribuir a que, si mes no una part d'aquest talent, projecti el seu coneixement vers la innovació a través de la creació de spin-offs o start-up's. Aquest es el nostre objectiu, aixecar vocacions ocultes empresarials, dotar d'eines de gestió empresarial als investigadors, generar oportunitats empresarials a partir del coneixement, contribuir a augmentar el teixit d'empreses de base tecnològica a casa nostre.
  Som conscients de que aquesta iniciativa ha de ser constant en el temps i que els fruits no es començaran a veure fins a uns anys, però estem convençuts que es un camí mes pels nostres joves investigadors.

 3. Enhorabona per la iniciativa!, ja que té tot el sentit del món.

  És molt important que els investigadors rebin aquestes píldores emprenedores, com també ho és que els seus equips es complementin amb persones amb background de management, marketing… Molts cops hi ha reticencies a incorporar aquests perfils a dintre de l'equip i això provoca una comercialització molt lenta i amb un rati d'èxit molt més baix de l'esperat.

  Nosaltres des d'ESADE CREAPOLIS fa 5 anys que estem portant a terme un programa d'acceleració d'startups enfocat a aquest tipus d'spinoffs i les seves particularitats. Si em permets, deixo la web per si algú vol més informació, ja que em sembla que complementa amb el curs que porteu a terme amb l'IRTA: http://www.programaempenta.com

  Enhorabona pel blog Xavier!
  Salutacions cordials.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Últimos posts